Håll stenkoll på tiden med en radiokontrollerad väggklocka

Med en radiokontrollerad väggklocka har man alltid tillgång till precis exakt rätt tid. Radiokontrollerade klockor mottar exakt tid från ett av atomuren ute i världen, i Sverige vanligtvis från ett atomur i Tyskland. Atomuret sänder ut sin tid med hjälp av små radiovågor vilket gör att den radiokontrollerade klockan alltid går rätt utan att man någonsin behöver ställa om den, oavsett det är sommar- eller vintertid.

Atomuret mäter längden av en sekund med exakt precision med hjälp av att mäta svängningsfrekvensen av atomen Cesium 133. Denna frekvens är konstant vilket gör det möjligt för atomuret att alltid gå rätt. Dessa atomur har idag extremt hög precision och den uppskattade felmarginalen ligger på 1 sekund per hundratusen år. Vissa värstingar till atomur, som främst används till forskning, har ännu lägre felmarginal.

Det första atomuret som skapades tog form i USA år 1949, men då hade man redan gjort massor av försök och diskuterat teorin kring tekniken ända sedan 1800-talet. I början var felmarginalen betydligt högre än idag, men redan år 1967 lät man atomklockorna ta över alla internationell tidbestämning. I jämförelse med gamla tekniker för att hålla koll på tiden står atomuret i en klass för sig.

Innan man kunde bestämma längden av en sekund med hjälp av atomer så uppskattades den till ett medellångt soldygn delat på 86400. Likadant var det med metersystemet som då innebar längden mellan ekvatorn och nordpolen delat på 10 miljoner – ett mått med ganska stor felmarginal med andra ord. Nu när man med så hög precision kan mäta tiden så kan även andra verktyg dra nytta av det. En meter är nu den exakta längd som ljus färdas i vakuum på 1/299792458 sekund.

Har man en radiokontrollerad väggklocka så behöver man aldrig mer ringa Fröken Ur, eller oroa sig att klockan kanske går fel och att man ska missa att hålla tiden. Radiokontrollerade klockor finns också som väckarklocka, bordsur och armbandsur. Det finns givetvis radiokontrollerade klockor som är riktigt snygga klockor.

Människan har alltid varit fascinerad av tiden, som aldrig stannar. Vi är dock själva skaparna av tiden och lever efter vår egen uppfinning – vårt egenhändigt skapade fenomen – slaviskt, mer och mer ju mer civiliserade våra samhällen blir.

Förr i tiden lät man solen och månen berätta för oss hur mycket tid som gått och som återstod, man byggde solur och lät timglas fungera som stoppur. Sedan kom det mekaniska uret på 1200-talet, eller möjligen tidigare, följt av kronografen och kronometern för några hundra år sedan. Följt av atomuret nu på 1900-talet.

Den nyaste familjemedlemmen bland tidmätarna är det optiska atomuret. Med hjälp av optik har man i Storbritannien tagit fram ett ur som ska ha en felmarginal på 1 sekund per hela universums existens. Det låter näst intill löjligt, men med hjälp av denna teknik kan tidsbegreppet ännu en gång revolutioneras och saker som GPS-navigering förbättras märkbart.

Vill man köpa en radiokontrollerad väggklocka så kan man se sig om i välsorterade teknikbutiker, men man kan även hitta massor av klockor online.